Pressemeddelelser

Sag om pligten til at foretage kreditværdighedsvurderinger af forbrugere skal for Højesteret

Forbrugerombudsmanden har bedt Højesteret tage stilling til en sag om Resurs Banks långivning til en 20-årig forbruger med en beskeden indkomst. Sagen handler om, hvorvidt banken overtrådte kreditværdighedsvurderingspligten ved indgåelse af låneaftalen, og om aftalen skal tilsidesættes som urimelig.

I 2022 indtrådte Forbrugerombudsmanden i en sag, som Resurs Bank havde anlagt mod Finanstilsynet om gyldigheden af tilsynets påbud. Forbrugerombudsmanden indtrådte med henblik på at få landsrettens vurdering af en konkret låneaftale og dermed af den civilretlige retsstilling mellem kreditgiveren og forbrugeren.

I en dom afsagt i marts 2024 opretholdt Østre Landsret størstedelen af Finanstilsynets påbud, men gav ikke Forbrugerombudsmanden medhold i sine tre påstande om, 1) at Resurs Banks långivning til forbrugeren var sket i strid med kreditværdighedsvurderingspligten, 2) at dette udgjorde en overtrædelse af god skik for finansielle virksomheder, og 3) at aftalen var urimelig og derfor skulle tilsidesættes som ugyldig.

Østre Landsret afviste de to første påstande og frifandt Resurs Bank for den tredje. Frifindelsen skete med henvisning til, at Forbrugerombudsmanden ikke havde løftet bevisbyrden for, at der var sket en så grov tilsidesættelse af kreditværdighedsvurderingspligten, at der var grundlag for at tilsidesætte låneaftalen.

Efter at have nærlæst Østre Landsrets dom og indhentet nye beviser fra forbrugeren har Forbrugerombudsmanden besluttet at anke sagen til Højesteret med henblik på at få omgjort afvisningen af påstandene om, at Resurs Bank har overtrådt kreditværdighedsvurderingspligten og god skik. Forbrugerombudsmanden ønsker desuden, at Højesteret erklærer forbrugerens låneaftale urimelig og dermed ugyldig.

Sagen er efter Forbrugerombudsmandens opfattelse principiel.

Hverken Finanstilsynet eller Resurs Bank har besluttet at anke den del af sagen, der vedrører Finanstilsynets påbud.

Forbrugerombudsmandens tidligere pressemeddelelser om sagen kan findes her:

Finanstilsynets pressemeddelelse om sagen kan findes her:

Pressekontakt:

Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.