Kontantreglen har til formål at hindre diskrimination af kontantkunder, og der må derfor ikke opstilles betalingshindringer, der alene gælder for kontantkunderne.
Reglen kan ikke omgås ved fx at skilte med, at man ikke tager imod kontant betaling eller frabeder sig kontant betaling, og ej heller ved at undlade at have byttepenge.
Herudover vurderer Forbrugerombudsmanden, at det vil være i strid med kontantreglen, hvis en virksomhed fx indfører et system, hvor kontantkunderne skal indbetale et beløb i kontanter på et elektronisk kort, som derefter kan bruges til betaling.
Overtrædelse af betalingslovens § 81, stk. 1, straffes med bøde, jf. betalingslovens § 152, stk. 2.
Det vil efter Forbrugerombudsmandens vurdering ikke være i strid med kontantreglen i betalingslovens § 81 eller markedsføringslovens regler om god skik, hvis en betalingsmodtager har enkelte kasser, der ikke tager imod kontanter, og det er muligt at betale med kontanter ved et flertal af de åbne kasser. Dette forudsætter dog, at betalingsmodtageren informerer herom ved klar og tydelig skiltning.
Særlige betalingsmodtagere
Visse betalingsmodtagere inden for sundhedsområdet er forpligtede til at modtage kontanter i hele åbningstiden. Det gælder visse sundhedsfaglige virksomheder, såsom apoteker og tandlæger.
Dette følger af bekendtgørelse nr. 1419 om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter. Se bekendtgørelsen her.
Undtagelser ved fjernsalg og selvbetjeningsmiljøer
Pligten til at modtage kontanter gælder ikke ved fjernsalg, som fx salg via webshops og andre former for salg over internettet og salg via telefonen.
Kontantreglen gælder heller ikke ved betalinger i ubemandede selvbetjeningsmiljøer, som f.eks. ubemandede benzinstationer, jf. betalingslovens 81, stk. 2.
Særligt for røveriudsatte områder
Det er muligt at begrænse det tidsrum, hvor betalingsmodtagere er forpligtede til at tage imod kontanter, til kl. 06.00 til 20.00, hvis ens virksomhed er beliggende i et af de områder, som erhvervsministeren har udpeget som særligt røveriudsatte områder. Listen over disse områder kan findes på Erhvervsministeriets hjemmeside.
Hvis ens virksomhed er beliggende i et af disse særligt røveriudsatte områder, og virksomheden ønsker at benytte det korte tidsrum fra kl. 06.00 til 20.00, skal Finanstilsynet underrettes om det forinden. Finanstilsynets kontaktoplysninger kan findes på Finanstilsynets hjemmeside.
Særligt vedrørende dispensation
Finanstilsynet kan i særlige tilfælde give hel eller delvis dispensation fra kontantreglen. Dispensationsadgangen skal som udgangspunkt anvendes restriktivt. Det vil sige, at der skal være tungtvejende grunde til at anvende bestemmelsen. Dette vil for eksempel være tilfældet, hvor det vil forekomme urimeligt byrdefuldt at lade lovens regulering finde anvendelse.
Mere info
Læs resumeer af Forbrugerombudsmandens afsluttede sager på dette område:
- Kontant betaling i en selvbetjeningsbutik i et genbrugscenter
- Forbudt at opkræve gebyr for betaling med kontanter
- Udtalelse om forståelsen af kontantreglen
- Kontant betaling for passage af en bro og for parkering
- Det er i strid med god skik at angive at kontantfri betaling foretrækkes
- Fitnesskæde forpligter sig til at tage imod kontanter
- Om forståelse af kontantreglen i § 56 i betalingstjenesteloven
- Virksomheder skal give byttepenge tilbage ved fysisk handel
- Butikker skal tage mod kontant betaling