Uanmodede henvendelser

Robinsonlisten

Når en privatperson eller enkeltmandsvirksomhed er tilmeldt Robinsonlisten, gælder der særligt skærpede regler for, hvordan virksomheden må henvende sig for at sælge sine varer.

Robinsonlistens beskyttelse gælder reklamer og henvendelser på postadressen, hvor modtagerens navn og adresse er skrevet udenpå. Derudover beskytter Robinsonlisten mod de få opkald, der normalt er lovlige. Det følger af markedsføringslovens § 10, stk. 4.

Enkeltmandsvirksomheder, der bliver drevet fra hjemmet, kan også tilmelde sig Robinsonlisten. Er enkeltmandsvirksomheden tilmeldt, vil det være ulovligt at sende reklamepost med navn og adresse til virksomheden.

For større virksomheder gælder særlige regler for beskyttelse mod reklamer ifølge CVR-loven

Læs om telefonsalg her

Personer på Robinsonlisten har ikke nogen særlig beskyttelse i forhold til elektroniske henvendelser, da den slags henvendelser er ulovlige over for alle, der ikke har godkendt at blive kontaktet på den måde.

De virksomheder, der står for at omdele post og reklamer til modtagernes postkasser (distributørerne), har mulighed for at sætte et omslag omkring almindelige reklamer og reklameaviser, hvor der er skrevet modtagerens adresse, men ikke navn, udenpå.

Det vil for eksempel være post, hvor der står ”til husstanden”, efterfulgt af modtagerens adresse. Et sådant omslag med reklamer og annoncer fra virksomheder eller omtale af distributøren kan derfor godt omdeles til alle adresser, selvom en person på adressen er tilmeldt Robinsonlisten. I dette tilfælde vil distributøren dog skulle overholde et eventuelt Nej tak-skilt.

Læs om Nej tak-ordningen her

Pligt til at tjekke Robinsonlisten 

Hvis en virksomhed vil henvende sig via post med navn og adresse eller foretage telefonsalg i de få tilfælde, det er lovligt, skal de i forvejen undersøge, om den enkelte person står på Robinsonlisten.

Robinsonlisten opdateres hvert kvartal, og der kan derfor gå op til tre måneder, før en tilmelding til Robinsonlisten bliver synlig for virksomheder.

Virksomheder kan tjekke Robinsonlisten ved at henvende sig til CPR-registeret.

Læs mere på CPR-registrets hjemmeside

Tilmelding til Robinsonlisten

Man kan tjekke sin registrering på Robinsonlisten ved at logge ind på www.borger.dk

Borger.dk giver desuden borgere den mulighed, at de kan tilmelde sig navne- og adressebeskyttelse. Det er ikke det samme som Robinsonlisten. Det er vigtigt at være opmærksom på, at navne- og adressebeskyttelse gør det umuligt at blive registreret på Robinsonlisten (selvom man er registreret med ”markedsføringsbeskyttelse” på borger.dk), da Robinsonlisten ikke må indeholde navne og adresser på personer, der har navne-og adressebeskyttelse.

Læs om Robinsonlisten og navne- og adressebeskyttelse på borger.dk

Relaterede sager

Se alle