Skip navigation

Reklamer for aromakugler til cigaretter politianmeldt

25. marts 2022

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt en enkeltmandsvirksomhed og en influent for at overtræde forbuddet mod tobaksreklame. De har reklameret for aromakugler, der giver smag til cigaretter.

En enkeltmandsvirksomhed og en influent er blevet politianmeldt for at have reklameret for såkaldte aromakugler, der kan indføres i tobaksprodukter for at give smag.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at aromakuglerne er blevet markedsført som et produkt, der fortrinsvist benyttes i forbindelse med tobaksrygning og derfor er omfattet af forbuddet mod tobaksreklame. Der er bl.a. blevet vist billeder af cigaretter i forbindelse med markedsføringen af aromakuglerne og anvendt salgsfremmende udsagn om brug af aromakuglerne i cigaretter.

På virksomhedens hjemmeside har der fra september 2020 til september 2021 været udsagn som:

  • "Med et simpelt klik i filteret så kan du nyde denne eksotiske smag, dine smagssanser bliver ramt af en sød, mild, forfriskende vandmelon smag som giver et kick af sommerens glæder” og
  • ”Bland Selv! Du kan fra nu af, benytte dig af vores snold selv løsning! Du skal bare tilføje de ønskede varianter, og antal til din kurv. Nemmere bliver det ikke! Ved køb af 10 pakker og derover, vil du automatisk få 15% på alle dine pakker”.

Virksomheden har også haft profiler på Instagram og Facebook, som reklamerede for aromakuglerne. Profilerne på Instagram og Facebook indeholdt salgsfremmende billeder og udsagn som:

  • ”[…]Konkurrence‼️[…] SAVNER DU OGSÅ MENTHOL OG DET GODE GAMLE CLICK?? KENDER DU EN DER SAVNER SIT GAMLE CLICK?? Vi er helt overvældet over den store interesse i har vist, og i forbindelse med vores åbning af webshoppen. vil rigtig gerne takke jer med en konkurrence hvor i har mulighed for at vinde vores click kugler til 1 måneds forbrug til deling af valgfri smagsvarianter […]”

Forbrugerombudsmanden har desuden anmeldt en influent for at have flere opslag på sin Instagram-profil med reklame for virksomheden og dens produkter. Virksomhedens navn blev ”tagget” i influentens opslag, der også blev ledsaget af udsagn som: ”Til dig der savner smagene i cigaretterne” og ”Der er masser af smage og tilbehør”.

Forbrugerombudsmanden har behandlet sagen efter en klage fra en forbruger i foråret 2021.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

"Al reklame for tobaksvarer er som udgangspunkt forbudt. Reklame for varer, der er designet til at blive benyttet sammen med tobaksvarer, er også forbudt."

"Det vidtgående reklameforbud gælder naturligvis også over for influenter. Hvis man overtræder forbuddet mod tobaksreklame, må man forvente at blive politianmeldt."

Lovgrundlag:

Forbuddet mod tobaksreklamer

Ifølge tobaksreklamelovens § 3 stk. 1, er alle former for reklame for tobaksvarer forbudt. Der gælder kun enkelte undtagelser til reklameforbuddet.

Siden den 1. april 2021 har det også været forbudt synligt at anbringe og vise tobaksvarer og varer, som benyttes sammen med tobaksvarer, med enkelte undtagelser. Det er derfor ikke er tilladt at vise billeder af disse varer på internettet, med undtagelse af billeder af piber.

Fra den 1. april 2022 bliver det ulovligt at sælge udstyr, der benyttes i forbindelse med tobaksvarer, og som gør det muligt at ændre tobaksvarers duft eller smag, fx aromakugler, hvis udstyret er fremstillet før 1. april 2021. Udstyr, som er fremstillet efter den 1. april 2021, har været forbudt at sælge i Danmark siden 1. april 2021. Det fremgår af § 15 a i lov om tobaksvarer, som Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med.

Forbrugerombudsmanden har offentliggjort svar på en række typiske spørgsmål om reklame- og udstillingsforbuddet for tobaksvarer, som kan læses her:

Tobaksvarer m.v.

Pressekontakt:

Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.