Pressemeddelelser
Forbrugerombudsmanden politianmelder dagblad for at reklamere for tobakssurrogater
På Ekstra Bladets hjemmeside blev der i vinter vist bannerreklamer for tobakssurrogatet ”Lyft”. Nu har Forbrugerombudsmanden politianmeldt JP/Politikens Hus A/S for at overtræde tobaksreklameloven.
Der blev reklameret for tobakssurrogatet ”Lyft” i bannerreklamer på Ekstra Bladets hjemmeside i perioden fra omkring den 10. januar til omkring den 14. februar 2022.
Tobakssurrogater er produkter med nikotin, som ikke er tobaksvarer, elektroniske cigaretter eller godkendte lægemidler. Tobakssurrogater omfatter nikotinposer/”pouches” med indhold af nikotin, som for eksempel produktet ”Lyft”.
Siden den 1. april 2021 har det været ulovligt at reklamere for tobakssurrogater.
Ekstra Bladet bestrider, at der er grundlag for at indgive politianmeldelse mod JP/Politikens Hus A/S og anfører, at bannerreklamerne blev indrykket af en annoncør gennem programmatiske indkøbskanaler i strid med Ekstra Bladets forretningsbetingelser.
Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse fritager det ikke virksomheder for ansvar, at deres annoncesalg er automatiseret eller sker ved brug af algoritmer eller anden teknologi. Virksomhederne skal stadig sørge for, at teknologien er indrettet sådan, at de annoncer, som virksomhederne modtager betaling for at vise på deres hjemmeside, er i overensstemmelse med lovgivningen.
Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:
”Stort set al reklame for og visning af tobaksvarer og tobakssurrogater, som nikotinposer, er forbudt. De vidtgående reklame- og udstillingsforbud gælder alle steder, også i bannerannoncer på mediers hjemmesider. Hvis en virksomheds salg af bannerannoncer er automatiseret, har virksomheden naturligvis stadig ansvaret for at sikre, at bannerannoncerne overholder den gældende lovgivning, herunder reklame- og udstillingsforbuddene for tobakssurrogater.”
”De meget vidtgående forbud er vedtaget for at beskytte især børn og unge imod at blive eksponeret for nikotin- og tobaksprodukter. Derfor politianmelder vi som udgangspunkt overtrædelser af forbuddene.”
Lovgrundlag:
Forbuddet mod reklame for tobakssurrogater
Ifølge tobaksreklamelovens § 3 stk. 1, er alle former for reklame for tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter forbudt. Der gælder kun enkelte undtagelser til reklameforbuddet.
I tobaksreklamelovens § 2, stk. 1, er ”reklame” defineret som: ”[…]enhver handling i erhvervsøjemed, som har til formål at fremme salget af tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter, eller som har dette som en direkte eller indirekte virkning.”
”Tobakssurrogater” er produkter med nikotin, der ikke er tobaksvarer, elektroniske cigaretter eller godkendte lægemidler. Det står i tobaksreklamelovens § 1, nr. 3. Tobakssurrogater omfatter nikotinposer/”pouches” med indhold af nikotin.
Det er også forbudt synligt at anbringe og vise tobaksvarer og varer, som benyttes sammen med tobaksvarer, samt tobakssurrogater, det såkaldte ”udstillingsforbud”.
Pressekontakt:
Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.