Skip navigation

Fire lånevirksomheder fjerner ulovlige klausuler i deres vilkår

01. september 2022

Forbrugerombudsmanden har vurderet, at Viabill, Unilån, Patientlån og Nordcredit har haft lånevilkår i strid med kreditaftaleloven, fordi deres vilkår indeholdt klausuler om ensidige prisændringer. De fire lånevirksomheder har nu oplyst til Forbrugerombudsmanden, at de ikke vil anvende klausulerne over for deres kunder.

Lånevirksomhederne Viabill, Unilån, Patientlån og Nordcredit har alle haft lånevilkår, som er i strid med kreditaftaleloven, fordi de indeholdt ensidige prisændringsklausuler. Det vurderer Forbrugerombudsmanden.

De ensidige prisændringsklausuler gav lånevirksomhederne ret til at hæve renten eller gebyrerne på de låneaftaler, som virksomhederne allerede havde indgået med forbrugerne. Det er kun finansielle virksomheder, som banker og realkreditinstitutter, der må have vilkår med ensidige prisændringsklausuler. Ingen af de fire lånevirksomheder har tilladelse til at drive finansiel virksomhed.

Da klausulerne om de ensidige prisændringer er ulovlige, vil de også være ugyldige. Forbrugere, som har optaget lån med en sådan klausul, kan derfor se bort herfra og henholde sig til de øvrige vilkår i deres låneaftale.

Alle fire lånevirksomheder har oplyst til Forbrugerombudsmanden, at de ikke har anvendt de ulovlige prisændringsklausuler over for deres kunder, og at de også vil undlade at anvende dem.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Lånevirksomheder, der ikke er banker, må ikke anvende klausuler, som giver dem ret til at ændre prisen på lånet, efter aftalen er indgået. De kan godt anvende klausuler om en variabel rente, der følger et indeks såvel op som ned, men de må ikke skrive i låneaftalen, at de kan ændre rente og gebyrer. Det skyldes, at sådanne klausuler er særdeles byrdefulde vilkår for forbrugerne.”

”Banker er ikke omfattet af forbuddet i kreditaftaleloven mod prisændringsklausuler. Når banker vil ændre prisen på lån, er der dog krav om gyldig hjemmel i låneaftalen og varsling af ændringerne.”

Lovgrundlag:

Kreditaftalelovens § 8, stk. 6 og 7, har følgende ordlyd:

”§ 8. […]

Stk. 6. Medmindre kreditgiveren er et godkendt pengeinstitut, realkreditinstitut eller kreditinstitut, kan det i kreditaftalen alene aftales, at renten helt eller delvis skal variere med størrelsen af Nationalbankens diskonto eller lignende forhold, som kreditgiveren er uden indflydelse på.

Stk. 7. Stk. 6 finder tilsvarende anvendelse med hensyn til andre kreditomkostninger end renten.”

Pressekontakt:

Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.