Skip navigation

Sony fjerner urimelige vilkår om dataindsamling via 15 produkter

27. april 2021

På 15 produkter solgt i Danmark har Sony Nordic Danmark, filial af Sony Europe B.V NL (Sony), haft brugervilkår, som gav Sony ubegrænset adgang til at indsamle og overvåge data fra de computere og enheder, som brugerne havde koblet til Sonys software. På Forbrugerombudsmandens anmodning har Sony nu fjernet de urimelige vilkår.

Sony har ændret brugervilkår for 15 forskellige Blu-ray afspillere og højttalere. Det sker, efter Forbrugerombudsmanden har vurderet, at Sonys brugervilkår var urimelige og derfor skulle bortfalde.

Forbrugerne fik først kendskab til vilkårene om indsamling og overvågning af brugernes data, når produktet var købt, og kunne ikke tage produktet i brug, før vilkårene var accepteret. Vilkårene var formuleret generelt og gav Sony og unavngivne tredjemænd ubegrænset adgang til at indsamle og overvåge data fra brugernes computere og enheder, der var koblet sammen med Sonys software.

Forbrugerombudsmanden har vurderet, at Sonys vilkår om indsamling og overvågning var i strid med aftaleloven, og at vilkårene derfor kunne tilsidesættes. Vilkårene var formuleret uklart og uforståeligt, og de indebar en betydelig skævhed i forholdet mellem Sony og forbrugerne.

Sony har oplyst, at de udelukkende har indsamlet og delt data i det omfang, det har været nødvendigt for at sikre produkternes funktionalitet.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Et generelt og ubegrænset vilkår om indsamling og overvågning af data, som vi har set hos Sony, er et urimeligt aftalevilkår, som kan tilsidesættes efter aftaleloven.”

Lovgrundlag:

Det fremgår af aftalelovens § 36, stk. 1, og § 38 c, stk. 1, at et aftalevilkår i en forbrugeraftale kan ændres eller tilsidesættes helt eller delvist, hvis det vil være stridende mod hæderlig forretningsskik og bevirke en betydelig skævhed i parternes rettigheder og forpligtelser til skade for forbrugeren at gøre aftalevilkåret gældende.

Pressekontakt:

Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.