Skip navigation

Forbrugerombudsmanden politianmelder Philip Morris for ulovlig tobaksreklame

16. juli 2021

Forbrugerombudsmanden vurderer, at Philip Morris har overtrådt tobaksreklameloven ved at reklamere for det røgfrie tobaksprodukt IQOS. Forbrugerombudsmanden har nu anmeldt tobaksproducenten til politiet.

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt tobaksproducenten Philip Morris ApS for at have overtrådt tobaksreklameloven siden juni 2020.

Philip Morris er politianmeldt for at have reklameret for det røgfrie tobaksprodukt, IQOS, hvor tobakspinde opvarmes elektronisk. Philip Morris har bl.a. reklameret med, at IQOS er mindre skadeligt end cigaretter. Philip Morris har også benyttet udsagn som:

  • ”SIDSTE CHANCE FOR AT SPARE 200 KR. NOGENSINDE. Tobakslovgivningen ændrer sig den 1. april, så dette er din sidste chance for at spare 200 kr. på dit første IQOS sæt. Tilmeld dig blot IQOS nyhedsbrev for at få rabatten. Køb nu.”
  • ”Del kærligheden […] IQOS har beholdt nydelsen af tobak, men vi har befriet os fra lugten af cigaretrøg.”

Forbrugerombudsmanden har vurderet, at Philip Morris har reklameret for IQOS på to hjemmesider, gennem nyhedsbreve, på og i cigaretpakker og ved tiltaget ”Mød IQOS og vores skodsamlere” med det formål at fremme afsætningen af tobaksvarer.

Philip Morris er ikke enig i at have reklameret i strid med tobaksreklameforbuddet.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Al reklame for røgfrie tobaksvarer og nikotinprodukter er forbudt. Det gælder også reklame for varer, der er designet til at blive anvendt med sådanne tobaksprodukter.”

”Det er i strid med reklameforbuddet at fremhæve et produkt som bedre end andre tobaksprodukter, når formålet er at sælge tobaksprodukter.”

Forbuddet mod tobaksreklamer

Ifølge tobaksreklamelovens § 3 stk. 1, er alle former for reklame for tobaksvarer forbudt.

Der gælder kun enkelte undtagelser til reklameforbuddet. En fysisk butik, der er specialiseret i salg af piber, pibetobak og cigarer, kan lovligt reklamere for disse varer i butikken og på butiksfacaden. Det står i tobaksreklamelovens § 5 a, stk. 2, og i § 5 i bekendtgørelsen om forbud mod synlig anbringelse og fremvisning m.v. af tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter.

Forbrugerombudsmanden har offentliggjort svar på en række typiske spørgsmål om reklame- og udstillingsforbuddet for tobaksvarer og e-cigaretter, som kan læses her:

Spørgsmål og svar om tobaksvarer 

Spørgsmål og svar om e-cigaretter 

  • Tobaksreklameloven (Bekendtgørelse nr. 586 af 26. marts 2021 af lov om forbud mod tobaksreklame m.v.) kan læses her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/586
  • Tobaksreklameloven blev ændret ved lov om ændring af lov om forbud mod tobaksreklame m.v., lov om tobaksvarer m.v., lov om tobaksvarer m.v. og forskellige andre love (Udmøntning af national handleplan mod børn og unges rygning), som blev fremsat ved lovforslag nr. L 61 den 8. oktober 2020. Lovbemærkningerne kan læses her:
    https://www.retsinformation.dk/eli/ft/202012L00061
  • Bekendtgørelsen nr. 570 af 11. februar 2021 om forbud mod synlig anbringelse og fremvisning m.v. af tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter, som trådte i kraft den 1. april 2021, kan læses her:
    https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/570

Pressekontakt:

Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.

 

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.