Forbrugerombudsmanden politianmeldte i december 2019 en virksomhed for at reklamere for elektroniske cigaretter og tilhørende produkter som genopfyldningsbeholdere og væsker på sin hjemmeside og på Facebook, Instagram og Pinterest, samt i et radiospot.
Al reklame for elektroniske cigaretter er som udgangspunkt forbudt. ”Reklame” er alle erhvervsmæssige aktiviteter, der har til formål at sælge elektroniske cigaretter, eller som har den direkte eller indirekte virkning.
Virksomheden havde bl.a. reklameret for elektroniske cigaretter ved:
- At have haft salgsfremmende billeder af elektroniske cigaretter og udsagn som fx ”Kølende lækkert” på forsiden af virksomhedens hjemmeside,
- at have haft en underside på hjemmesiden med titlen ”Tilbud”,
- at have haft en kategori af produkter på hjemmesiden under overskriften ”Vi anbefaler” med teksterne ”Nyhed” og ”populær” henover billederne,
- at have haft en Facebook-side og en Instagram- og Pinterest-profil, der var reklame for elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere, og
- at have haft en reklame for virksomheden i et radiospot.
Sagen er nu afsluttet med, at virksomheden har vedkendt sig ansvaret og har accepteret at betale en bøde på 50.000 kroner. Ved fastsættelsen af bøden blev det bl.a. tillagt vægt, at sagen vedrørte en enkeltmandsvirksomhed, så ejeren hæftede personligt for betalingen af bøden.
Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen, siger:
”Al reklame for elektroniske cigaretter og tilhørende produkter er som udgangspunkt forbudt. Virksomhederne må derfor hverken reklamere på deres hjemmesider, på sociale medier eller andre steder”.
”Det vidtgående forbud mod at reklamere for elektroniske cigaretter og tilhørende produkter har blandt andet til formål at beskytte unge mod udbredelsen af elektroniske cigaretter. Overtrædelser af forbuddet behandler vi derfor som alvorlige overtrædelser af den forbrugerbeskyttende lovgivning.”
REKLAMEFORBUD
Al reklame for elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere med og uden nikotin er som udgangspunkt forbudt. Der gælder et tilsvarende forbud mod at reklamere for tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter med enkelte undtagelser.
”Reklame” er alle erhvervsmæssige aktiviteter, der har til formål at sælge disse produkter, eller som har den direkte eller indirekte virkning.
Siden den 1. april 2021 har det også været forbudt at udstille elektroniske cigaretter, genopfyldningsbeholdere, tobaksvarer, tobakssurrogater og urtebaserede rygeprodukter med enkelte undtagelser.
Forbrugerombudsmanden har offentliggjort svar på en række typiske spørgsmål om reklame- og udstillingsforbuddene for elektroniske cigaretter og tobaksvarer over for forbrugere, som kan læses her:
Spørgsmål og svar om elektroniske cigaretter
Spørgsmål og svar om tobaksvarer
- Lovbekendtgørelse nr. 1633 af 18. juni 2021 om elektroniske cigaretter m.v. kan læses her
- Bekendtgørelse nr. 65 af 15. januar 2021 om forbud mod reklame, synlig anbringelse og fremvisning m.v. af elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere med og uden nikotin kan læses her
PRESSEKONTAKT:
Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98.