Skip navigation

Forbrugerombudsmanden politianmelder diskotek for reklamer med alkohol til unge under 18 år

17. juli 2019

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt Crazy Daisy Haderslev ApS for at målrette reklamer for arrangementer med alkohol mod unge under 18 år. Det er ulovligt ifølge markedsføringsloven og kan udløse en bøde.

Billeder af eller omtale af alkohol i reklamer, som retter sig mod unge under 18 år, er ulovlige. Alligevel har Crazy Daisy i Haderslev i seks opslag på Facebook reklameret for arrangementer med billige øl, shots og drinks.

For eksempel skrev diskoteket om et arrangement: ”Alder: 16+”:

”Billetten fungerer også som drinksbillet til én forfriskning. Vi står klar med helstegt pattegris, kolde fadøl og den bedste musik, der kan nydes under åben himmel.”

Et andet eksempel lød sådan:

”Hvis du har et studiekort fra enten HaKa, DBG, HTX eller EUC Syd, så kan du feste med hele natten som 16+ […] Hvis du stadig er lidt genert, så skal vi nok hjælpe dig på vej, og vi har sørget for en masse underholdning og skøre konkurrencer, som nok skal sørge for at du kommer tæt på det modsatte køn, samt et par skarpe tilbud i baren.”

Det er forbudt at omtale alkohol i markedsføring, hvis den retter sig mod unge under 18 år. Det gælder, uanset om en reklame handler om at sælge alkohol, eller hvis alkohol bliver brugt som virkemiddel til at sælge andre produkter.

I Crazy Daisys opslag på Facebook er begrebet ”16+” anvendt, og det anser Forbrugerombudsmanden for at betyde, at målgruppen for arrangementer også er 16-17-årige.

Det fritager ikke diskoteket for strafansvar, hvis det kun udskænker alkohol til personer over 18 år på festaftenerne, da det er selve markedsføringen af alkohol overfor mindreårige, som er ulovlig.

Det er foreningen Alkohol og Samfund, som har klaget til Forbrugerombudsmanden over Crazy Daisy Haderslevs markedsføring, som fandt sted i perioden fra august 2017 til juni 2018.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger:

”Reglerne om, at virksomheder ikke må reklamere med alkohol og rusmidler overfor unge under 18 år er lavet for at beskytte de unge. Når Crazy Daisy i Haderslev forsøger at lokke unge til med billig spiritus, så er det i strid med lovens hensigt, og det politianmelder vi diskoteket for.”

Markedsføringsloven

  • 11, stk. 2: ”Handelspraksis rettet mod børn og unge under 18 år må ikke indeholde omtale af, billeder af eller henvisninger til rusmidler, herunder alkohol”.

For yderligere information:

Kontakt Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på telefon 41 71 50 98.

 

Kunne du bruge siden?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.