Skip navigation

Forbrugerombudsmanden offentliggør guide til webshops, der sælger abonnementer

02. maj 2019

Mere end 220 forbrugere har siden årsskiftet klaget til Forbrugerombudsmanden over webshops' salg af abonnementer. Også sidste år var antallet af klager højt. Derfor har Forbrugerombudsmanden udarbejdet en guide til virksomhederne med eksempler på, hvordan webshops kan oplyse tydeligt om, at køb af produkter forudsætter tegning af et abonnement.

Vildledende markedsføring i forbindelse med virksomheders salg af abonnementer på nettet er et stigende problem. Forbrugerombudsmanden har siden 2016 haft fokus på online salg af abonnementer, men kan konstatere, at mange webshops fortsat ikke oplyser tydeligt, at køb af webshoppens produkter forudsætter tegning af et abonnement. Forbrugerombudsmanden offentliggør nu en ny kvikguide, der skal bidrage til at komme det stigende problem til livs.

Forbrugerombudsmanden har siden årsskiftet modtaget mere end 220 klager fra forbrugere over webshops, der betinger køb af webshoppens produkter af et abonnement. I 2018 modtog Forbrugerombudsmanden 307 klager. I 2017 var tallet 263.

Forbrugerombudsmandens nye kvikguide er målrettet virksomheder bag sådanne webshops. I kvikguiden er der ved hjælp af illustrationer eksempler på, hvordan virksomhederne tydeligt kan oplyse om abonnementet på deres forside, produktside, i indkøbskurven samt på ordre- og betalingssiden.  

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i november sidste år fire webshops for at vildlede forbrugerne ved deres salg af abonnementer.

Forbrugerombudsmanden forventer at holde et orienteringsmøde om kvikguiden sidst i maj. Information om mødet vil blive lagt på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Det er nu et udbredt forretningskoncept at betinge køb af produkter på nettet af et abonnement. Desværre oplyser mange webshops ikke tydeligt forbrugerne om, at forbrugerne skal forpligte sig til at betale et løbende abonnement for at købe webshoppens produkter.”

”Hvis ikke en webshop oplyser tydeligt om abonnementet, bliver forbrugerne vildledt og abonnementsaftalerne ugyldige. Virksomhederne må derfor heller ikke bruge forbrugernes betalingskortoplysninger til betaling af abonnementerne.”

”Kvikguiden kommer med eksempler på, hvordan webshops kan oplyse forbrugerne tydeligt om, at køb af webshoppens produkter er betinget af et løbende abonnement, som forbrugeren også skal betale.”

Læs Forbrugerombudsmandens kvikguide om webshops' salg af abonnementer

Forbrugerombudsmanden har tidligere offentliggjort et notat om de forbrugerbeskyttende regler, der gælder ved online salg af abonnementer.

Læs notatet her.

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98

Kunne du bruge siden?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.