Skip navigation

Forbrugerombudsmanden anlægger ikke gruppesøgsmål mod Husejernes Forsikring

30. januar 2019

Forbrugerombudsmanden har besluttet ikke at anlægge et gruppesøgsmål i sagen om Husejernes Forsikring Assurance Agentur ApS, som gik konkurs i 2016.

Forbrugerombudsmanden indtræder ikke i sagen om det konkursramte Husejernes Forsikring, som Garantifonden for skadesforsikringsselskaber har anlagt. Forbrugerombudsmanden har besluttet ikke at anlægge et gruppesøgsmål på vegne af nogle af de husejere, som har lidt tab som følge af konkursen.

Garantifonden for skadesforsikringsselskaber har anlagt en retssag mod ledelsen i det konkursramte Husejernes Forsikring og mod det konkursramte liechtensteinske forsikringsselskab Gable samt nogle af selskabets samarbejdspartnere i udlandet for at få dækket 96 millioner kroner, som Garantifonden har udbetalt til tidligere kunder.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at de sagsøgte næppe har midler til at dække både krav fra et gruppesøgsmål og krav fra Garantifonden for skadeforsikringsselskaber.

Hvis Forbrugerombudsmanden anlægger et gruppesøgsmål og vinder det, vil Garantifonden og medlemmerne af gruppesøgsmålet derfor skulle dele de sagsøgtes midler.

Hvis Garantifonden får mindre i erstatning, fordi Forbrugerombudsmanden anlægger et gruppesøgsmål, vil fonden skulle indkræve et tilsvarende større beløb fra de danske forsikringstagere for at genetablere sin formue, fordi Garantifondens formue udgøres af bidrag fra forsikringsselskaberne, der opkræves direkte hos danske forsikringstagere. Det vil i sidste ende betyde, at pengene vil blive taget fra én gruppe af forbrugere og givet til en anden gruppe af forbrugere.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Mange husejere har lidt et tab, efter at Husejernes Forsikring gik konkurs. Derfor overvejede vi at gå ind i retssagen, som Garantifonden har anlagt. Efter at have undersøgt sagen har vi vurderet, at de sagsøgte næppe har penge nok til at dække krav fra både Garantifonden og medlemmerne af et gruppesøgsmål.”

Læs den tidligere pressemeddelelse om Husejernes Forsikring

Om sagen:

  • Husejernes Forsikring Assurance Agentur ApS markedsførte og solgte forsikringer i Danmark på vegne af det liechtensteinske forsikringsselskab Gable Insurance AG.
  • Husejernes Forsikring og Gable Insurance gik konkurs i 2016.
  • 26.000 kunder havde tegnet forsikring i Gable Insurance. Da selskabet ikke var et dansk forsikringsselskab, var kundernes krav ikke omfattet af Garantifonden for skadesforsikringsselskabers dækningsområde.
  • I 2016 vedtog Folketinget en lovændring, der betød, at danske kunder i Gable Insurance blev omfattet af Garantifonden for skadeforsikringsselskabers dækningsområde.
  • Kunder, der fik dækket en skade af fonden, måtte betale en forhøjet selvrisiko på 20.000 kroner. Kunder uden skader måtte selv betale for nye forsikringer, hvis de ville bevare den tabte dækning.
  • Garantifonden for skadeforsikringsselskaber konkluderede i juni 2018 på baggrund af en advokatredegørelse, at den tidligere ledelse i Husejernes Forsikring har handlet ansvarspådragende i forbindelse med selskabets markedsføring af forsikringer i Gable Insurance.
  • Garantifonden for skadesforsikringsselskaber besluttede i august 2018 at stævne ledelsen i det konkursramte Husejernes Forsikring Assurance Agentur på baggrund af konklusionerne i advokatredegørelsen. 

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98

Kunne du bruge siden?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.