Skip navigation

Fem virksomheder politianmeldt for ulovligt telefonsalg

24. oktober 2019

Forbrugerombudsmanden politianmelder fem virksomheder for at have overtrådt forbuddet mod telefonsalg eller medvirket hertil. Dermed har Forbrugerombudsmanden siden årsskiftet politianmeldt 21 virksomheder i sager om ulovligt telefonsalg. Blandt dem har 13 virksomheder accepteret at betale bøder eller er idømt bøder for samlet set knap 2,5 millioner kroner.

Forbrugerombudsmandens indsats mod ulovligt telefonsalg har ført til, at yderligere fire virksomheder er politianmeldt og en femte, som allerede var politianmeldt i en anden sag, er politianmeldt på ny. Samtidig har fire virksomheder accepteret at betale bøder i årets sager om ulovligt telefonsalg.

Siden årsskiftet har Forbrugerombudsmanden politianmeldt 21 virksomheder for ulovligt telefonsalg eller medvirken hertil, heraf har flere deltaget i mere end en sag. 13 af virksomhederne har valgt at afslutte deres sager enten ved at acceptere bøder eller være idømt bøder på i alt 2.485.000 kroner. De resterende otte virksomheders sager udestår stadig.

De fem selskaber, som Forbrugerombudsmanden senest har politianmeldt, er: Natur-Energi, Blue Energy, Smartresponse, Velkommen og Bravour.nu. Smartresponse var i forvejen politianmeldt i en anden sag.

Natur-Energi og Blue Energy har accepteret at betale bøder på hhv. 125.000 kroner og 200.000 kr., mens Smartresponse har accepteret at betale en bøde på 150.000 kroner. Gul Strøm, som Forbrugerombudsmanden politianmeldte tidligere i 2019, har ligeledes accepteret bøde på 100.000 kroner.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Ulovligt telefonsalg er desværre et udbredt problem i Danmark. Vi har i år modtaget flere klager end nogensinde før. Indtil videre har de senere års klager ført til politianmeldelse af 21 virksomheder, hvor sagerne mod 13 af virksomhederne er afsluttet med bøder på ca. 2,5 millioner kroner samlet set. Jeg forventer, at der vil komme flere politianmeldelser.”

”Det er virksomhedens ansvar at sikre, at forbrugerne har givet samtykke til at blive kontaktet, før virksomheden ringer dem op. Hvis ikke virksomheden kan dokumentere et gyldigt samtykke, så er opringningen strafbar.”

De seneste bøder og politianmeldelser for ulovligt telefonsalg vedrører:

 • Energiselskabet Natur-Energi A/S:
  Politianmeldelsen vedrører ét eller flere opkald til 14 forbrugere.
  Natur-Energi har accepteret at betale en bøde på 125.000 kroner.
 • Blue Energy A/S:
  Politianmeldelsen vedrører ét eller flere opkald til 23 forbrugere.
  Blue Energy har accepteret at betale en bøde på 200.000 kroner.
 • Velkommen A/S:
  Politianmeldelsen vedrører ét eller flere opkald til 41 forbrugere.

 • Gul Strøm ApS:
  Er tidligere politianmeldt for ét eller flere opkald til 11 forbrugere.
  Virksomheden har nu accepteret at betale en bøde på 100.000 kroner.
 • Smartresponse A/S:
  Politianmeldt for som henholdsvis leadvirksomhed og leadmægler at have medvirket til uanmodede telefoniske henvendelser foretaget af Natur-Energi og Gul Strøm. Smartresponse solgte urigtige oplysninger om 19 forbrugere til hhv. Natur-Energi (10) og Gul Strøm (9).
  Smartresponse har accepteret en bøde på 150.000 kroner for sin deltagelse i begge sager.
 • Bravour.nu ApS:
  Politianmeldt for medvirken til flere af opkaldene fra Velkommen og Blue Energy ved at have foretaget de uanmodede telefoniske henvendelser på vegne af virksomhederne.  

Forbrugeraftalelovens § 4, stk. 1

Efter forbrugeraftalens § 4, stk. 1, er det ulovligt for erhvervsdrivende at kontakte forbrugere telefonisk eller personligt med henblik på afsætning af varer eller tjenesteydelser, medmindre forbrugeren forudgående har anmodet den erhvervsdrivende herom. Et samtykke til telefoniske henvendelser skal være en udtrykkelig og utvetydig anmodning om at blive ringet op.

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på telefon 41 71 50 98.

KUNNE DU BRUGE SIDEN?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.