Skip navigation

Ny videoguide skal hjælpe influenter med at overholde markedsføringsloven

22. november 2018

Bloggere og andre influenter, der kommunikerer på sociale medier, får i en ny videoguide hjælp til at overholde markedsføringsloven. Guiden er en del af Forbrugerombudsmandens indsats for at oplyse om forbuddet mod skjult reklame og forebygge overtrædelser på sociale medier.

En ny videoguide fra Forbrugerombudsmanden skal hjælpe influenter med at få styr på, hvornår omtale af produkter skal markeres som reklame, og hvordan det skal markeres. Guiden forklarer også om straffen for at overtræde forbuddet mod skjult reklame.

Videoguiden er det seneste af en række initiativer, som Forbrugerombudsmanden har iværksat for at oplyse om forbuddet mod skjult reklame.

Gennem de seneste par år har Forbrugerombudsmanden afholdt informationsmøder og oplæg for influenter og deres agenter/bureauer, ligesom myndigheden har deltaget i en række møder for at udbrede kendskabet til reglerne, og hvordan man overholder dem i praksis.

Ud over at informere om reglerne har Forbrugerombudsmanden grebet ind over for skjult reklame på de sociale medier og politianmeldt flere virksomheder. I øjeblikket er Forbrugerombudsmanden i gang med at gennemgå en undersøgelse af, hvordan influenter markerer reklameopslag på sociale medier.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Jeg ser med stor alvor på overtrædelser af forbuddet mod skjult reklame, for der må ikke være tvivl om, hvornår vi som forbrugere møder markedsføring. Influenter skal især være opmærksomme på at tydeliggøre, når der er tale om en reklame og ikke blot et godt råd til deres følgere.”

”Jeg håber, at videoguiden kan være med til at gøre det endnu nemmere for influenter at forstå og overholde forbuddet mod skjult reklame.”

Videoguide

Links

Retsgrundlag

Ifølge markedsføringslovens § 6, stk. 4, skal erhvervsdrivende klart oplyse den kommercielle hensigt med enhver form for handelspraksis, herunder reklame. Al reklame skal derfor tydeligt markeres som reklame. Det kan fx ske med ordene ”reklame” eller ”annonce”, der skal stå tydeligt, som det første i opslag med reklame.

Det følger desuden af markedsføringslovens § 9 sammenholdt med pkt. 22 i bilag 1 til loven, at det er vildledende, hvis ”Den erhvervsdrivende i modstrid med sandheden hævder eller giver indtryk af, at han ikke handler som led i sit erhverv, sin forretning, sit håndværk eller sin profession, eller han, i modstrid med sandheden udgiver sig for at være forbruger.

Det er desuden ulovligt, hvis en reklame direkte opfordrer børn til at købe eller til at overtale deres forældre eller andre voksne til at købe de produkter til dem, som reklamen vedrører. Det står i markedsføringslovens § 9 sammenholdt med pkt. 28 i bilag 1 til loven.

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98

Kunne du bruge siden?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.