Bøder til 10 virksomheder for at oplyse priser uden moms

22. februar 2018

10 virksomheder har betalt bøder på 10.000-25.000 kroner for at oplyse priser uden moms til forbrugerne. Forbrugerombudsmanden har fortsat fokus på området.

Siden 2014 har Forbrugerombudsmanden haft særlig fokus på forbuddet mod, at virksomheder oplyser priser uden moms til forbrugerne.

I februar 2014 orienterede Forbrugerombudsmanden 79 brancheorganisationer om reglerne, og brancheorganisationerne blev opfordret til at orientere deres medlemmer.

I juni 2014 undersøgte Forbrugerombudsmanden markedet for overtrædelser af markedsføringsloven. 10 virksomheder blev politianmeldt for at have oplyst priser uden moms, selvom deres markedsføring også var rettet mod forbrugerne.

9 af virksomhederne er idømt bøder på 10.000-25.000 kroner. En virksomhed har betalt et bødeforelæg på 10.000 kr.

Forbrugerombudsmanden valgte at få prøvet bødeniveauet ved landsretten i fire sager. Landsretten har stadfæstet byretternes domme på 10.000 kr.

Der er tale om mindre virksomheder med en lav omsætning til forbrugere, hvilket bl.a. har haft betydning for bødeniveauet i sagerne.

Ifølge markedsføringslovens § 6 skal virksomheder oplyse den samlede pris inklusive alle gebyrer og andre omkostninger, når markedsføringen er rettet mod forbrugerne. Det betyder, at prisen skal være oplyst inklusive moms, så forbrugerne får oplyst den reelle pris for varen eller tjenesteydelsen.

På Forbrugerombudsmandens hjemmeside er en kvikguide, ”Priser med eller uden moms?”, hvor virksomhederne kan læse mere om reglerne.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Virksomheder, der markedsfører sig over for forbrugere, skal oplyse deres priser inklusive moms. Det er ikke tilstrækkeligt, at virksomheden skriver en pris og angiver, at den er uden moms.”

”Det er vigtigt, at virksomhederne giver korrekte prisoplysninger, da prisen er et væsentligt parameter, når forbrugerne skal sammenligne produkter. Samtidig er korrekte prisoplysninger med til at sikre fair konkurrence mellem virksomhederne, hvad enten der er tale om små eller store virksomheder. Med dommene har landsretten nu fastlagt et bødeniveau for mindre virksomheder med en lav omsætning til forbrugere, som oplyser priser uden moms.”

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98

Sidst opdateret: 22. februar 2018

Kunne du bruge siden?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.