Indberetninger viser, at forbrugerne lånte flere penge ved at tage kortfristede lån i 2016 end i 2015

Forbrugerombudsmanden har på baggrund af indberetninger fra seks låneudbydere opgjort, hvor mange penge forbrugerne lånte i 2016 ved at tage lån med en løbetid på højst 3 måneder. Ifølge indberetningerne er en mindre andel af disse lån blevet misligholdt end i 2015.

Indberetningsordningen omfatter lån, som er indgået på internettet eller ved sms med en løbetid, der ikke overstiger tre måneder.

I alt blev der givet 169.835 kortfristede lån i 2016 til en samlet værdi af knap 557 mio. kr. Til sammenligning blev der i 2015 givet 172.485 lån til en samlet værdi af 527 mio. kr.

Andelen af misligholdte lån hos de enkelte låneudbydere varierer, men i gennemsnit blev 8,6 % af de indgåede låneaftaler i 2016 misligholdt. I 2015 var det tilsvarende tal 12,1 %.

Andelen af misligholdte lån i 2016 er nogenlunde ligelig fordelt på de forskellige aldersgrupper. For de 20-24 årige udgjorde andelen af misligholdte lån ca. 8,3 %, for låntagere over 30 år udgjorde andelen ca. 8,6 %, og for de 25-29 årige udgjorde andelen ca. 8,8 %.

Ingen af udbyderne tilbyder lån til personer under 20 år.

Tallene bygger på frivillige indberetninger fra seks udbydere af lån med løbetider på tre måneder eller mindre. Forbrugerombudsmanden har ikke kendskab til flere udbydere, der har udstedt lån med løbetider på under tre måneder i 2016 i nævneværdigt omfang.

Ifølge Forbrugerombudsmandens forhandlede retningslinjer anses et lån for misligholdt, hvis forbrugeren overskrider forfaldsdagen med mere end 90 dage eller ender med at betale inkassoomkostninger.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger:

”Ifølge indberetningerne blev færre kortfristede lån misligholdt i 2016 end i 2015.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at tallene alene omfatter lån med løbetider på under tre måneder. Tallene er ikke udtryk for, hvordan markedet for hurtigt udbetalte lån med høje omkostninger – altså det, mange forstår som ”kviklån” – ser ud i dag. Lånemarkedet har ændret sig, siden indberetningsordningen i sin tid blev etableret. I dag er det de færreste lån, der har en løbetid på under tre måneder.

Lån med længere løbetid er ikke omfattet af indberetningsordningen, men forhåbentlig vil låneudbyderne indberette de tilsvarende tal i 2018 for de lånetyper, der har været på kviklånsmarkedet i 2017.

Som led i mit tilsyn med området er jeg ved at undersøge, hvordan udbydere af hurtige lån på internettet kreditvurderer forbrugerne, når forbrugerne ansøger om lån.”

Links:

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98

Kunne du bruge siden?

Forbrugerombudsmanden

 

Ved at klikke på ”Tilmeld” giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbreve/pressemeddelelser.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og opsige dit abonnement.

Du kan læse mere i Forbrugerombudsmandens privatlivspolitik.