Må en virksomhed bede om dit CPR-nummer?
Forbrugerombudsmanden modtager ofte klager over virksomheder, der beder deres kunder om at oplyse CPR-nummer, fx som betingelse for at indgå en aftale.
Markedsføringsloven er normalt overholdt, hvis virksomheden efter lovgivningen har pligt til at indhente dit CPR-nummer, fx for at indberette til SKAT.
Hvis virksomheden ikke er forpligtet til at indhente dit CPR-nummer, skal der være et sagligt og relevant formål med at bede om dit CPR-nummer. Herunder lægger Forbrugerombudsmanden blandt andet vægt på, om administrative eller praktiske forhold taler for, at virksomheden beder om CPR-nummeret, og om formålet relativt nemt kan opnås på anden måde.
Eksempelvis vil betingelsen om et sagligt og relevant formål normalt være opfyldt, når anmodningen sker i forbindelse med indgåelsen af en løbende aftale (fx et abonnement).
Selvom virksomheden lovligt kan bede om dit CPR-nummer, skal virksomheden også overholde vildledningsforbuddet i markedsføringsloven. Virksomheden må fx ikke give ukorrekte oplysninger om, hvorfor CPR-nummeret indhentes, eller hvordan det behandles.
Du kan se en grafisk oversigt over Forbrugerombudsmandens praksis nedenfor.
Virksomheden skal desuden også overholde databeskyttelsesreglerne, hvis virksomheden modtager og dermed behandler dit CPR-nummer. Det er Datatilsynet, der fører tilsyn med disse regler. Forbrugerombudsmandens praksis afspejler på de fleste områder Datatilsynets praksis efter databeskyttelsesreglerne. Se mere her