Afgørelse

Sagsnummer
21/01159

Lovgivning

  • Markedsføringsloven 2017 - gældende
  • 5

Vildledende at anvende udtalelse med urigtige oplysninger

Forbrugerombudsmanden indskærpede over for en boligportal, der formidlede lejemål til studerende, at markedsføringen af en udtalelse fra en studerende på deres hjemmeside var vildledende. Udtalelsen fra den studerende efterlod indtryk af, at et universitet særligt anbefalede den pågældende boligportal, selvom det ikke var korrekt.

Forbrugerombudsmanden modtog en klage fra et universitet over en boligportal, som på hjemmesiden anførte, at universitetet anbefalede boligportalen i forbindelse med formidling af lejemål til studerende. Universitetet oplyste til Forbrugerombudsmanden, at de ikke anbefaler nogen formidlere af lejemål til studerende frem for andre.

Boligportalen oplyste, at oplysningerne, der fremgik fremhævet og øverst på hjemmesiden, stammede fra en udtalelse fra en studerende på det pågældende universitet.

Det fremgår af lovbemærkningerne til markedsføringslovens § 5, stk. 2, nr. 4, at der fx kan være tale om vildledning, hvis en erhvervsdrivende gør brug af erklæringer eller symboler, som direkte eller indirekte indikerer støtte eller godkendelse af den erhvervsdrivendes produkter eller af den erhvervsdrivende selv.

Forbrugerombudsmanden vurderede, at boligportalen overtrådte markedsføringslovens § 5, stk. 2, nr. 4, sammenholdt med markedsføringslovens § 8, stk. 1, idet udtalelsen fra den studerende på hjemmesiden efterlod indtryk af, at universitetet særligt anbefalede den pågældende boligportal i forbindelse med formidling af lejemål til studerende, selvom det ikke er korrekt.

Forbrugerombudsmanden indskærpede derfor reglerne over for boligportalen, da boligportalen var under tvangsopløsning, blev hjemmesiden herefter lukket.