Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
15/04173

Lovgivning

  • 6

Der må ikke opkræves penge for afmelding af sms-beskeder med reklame

Det er ulovligt, hvis en erhvervsdrivende opkræver et beløb for at afmelde sms-beskeder med reklame, fx hvis afmelding kan ske ved at sende en sms til et overtakseret telefonnummer. Derimod er det lovligt, hvis personen takseres almindelig sms-takst hos sit teleselskab for at afmelde sig reklamerne.

En erhvervsdrivende sendte sms-beskeder med reklame til personer, der havde tilmeldt sig. Sms-beskederne kunne afmeldes ved at sende en sms-besked med teksten ”PAK” til 1272. En forbruger var usikker på, om beskeden til 1272 ville blive overtakseret.

Den erhvervsdrivende oplyste, at der alene ville blive opkrævet almindelig sms-takst ved at sende en besked til 1272. Hvis den erhvervsdrivende derudover opkrævede et beløb for afmelding, ville det stå i sms-beskeden.

Forbrugerombudsmanden meddelte den erhvervsdrivende, at det er lovligt, hvis en person takseres almindelig sms-takst hos sit teleselskab for at afmelde sig reklamer, som personen tidligere har tilmeldt sig. Det svarer til, at personen afmelder ved at sende et brev, hvor der skal betales porto, eller afmelder sig via telefon, hvor der opkræves telefontakst.

Forbrugerombudsmanden gjorde samtidig den erhvervsdrivende opmærksom på, at hvis de derudover opkræver et beløb for, at en person kan afmelde fremtidige sms-beskeder, fx i form af overtaksering, vil det være i strid med markedsføringslovens § 6, stk. 6. Efter markedsføringslovens § 6, stk. 6, er det ulovligt at opkræve betaling for at modtage eller notere en meddelelse om, at et samtykke til at modtage reklame tilbagekaldes.