Afgørelse

Afgørelse

Sagsnummer
14/10402

Lovgivning

  • Forbrugeraftaleloven 2013 - gældende

Et estisk firma havde ulovligt opkrævet penge for bilvurderinger

Et estisk firma havde ulovligt opkrævet penge for bilvurderinger ”bestilt” på en ”.com” hjemmeside. Forbrugerne var derfor ikke forpligtede til at betale. Forbrugerombudsmanden indbragte sagen for Sø- og Handelsretten, der fastslog, at selskabet ikke måtte opkræve penge for bilvurderinger, og at selskabet skulle betale pengene tilbage til de forbrugere, som allerede havde betalt for bilvurderingerne.

I perioden fra 12. marts 2014 til den 12. juni 2014 havde adskillige forbrugere været inde på en hjemmeside, som tilbød vurdering af biler. Når forbrugeren havde udfyldt oplysninger om sin nummerplade og klikkede sig videre fra hjemmesidens forsideformular ved at klikke på ikonet ”vurder bilen nu JA -TAK”, mente selskabet bag hjemmesiden, at der blev indgået en aftale om køb af en bilvurdering og sendte opkrævninger til forbrugerne med posten. 

Det var Forbrugerombudsmandens opfattelse, at der ikke var indgået en aftale, ligesom det var Forbrugerombudsmandens opfattelse, at prisen for vurderingen desuden ikke var tydeligt oplyst. Da selskabet bag fastholdt lovligheden af opkrævningerne, indbragte Forbrugerombudsmanden spørgsmålet for Sø- og Handelsretten. 

Sø- og Handelsretten fastslog, at selskabet ikke må opkræve penge for bilvurderinger, der skulle være bestilt via hjemmesidens forsideformular, og at selskabet skal betale pengene tilbage til de forbrugere, som har be-talt for bilvurderinger, der skulle være ”bestilt” på hjemmesiden.

Dommen betyder, at de forbrugere, der ikke har betalt, ikke skal betale, og at de forbrugere, der allerede har betalt, kan kræve pengene tilbage.