Forbrugeraftaler

Tilbagebetaling

I flere situationer har forbrugere krav på at få beløb tilbagebetalt. Det kan både være fra virksomheden, de har handlet hos, eller fra deres bank.

Ved fortrydelse af køb på internettet

Når virksomheder sælger varer og tjenesteydelser på nettet til forbrugere, har forbrugeren normalt fortrydelsesret. Forbrugeren har som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret.

Når en forbruger har fortrudt en aftale, skal virksomheden

  • tilbagebetale alle beløb, som virksomheden har modtaget fra sin kunde – dvs. typisk købesummen + beløbet for at sende varen til forbrugeren.

Ved tilbagebetaling, skal virksomheden anvende samme betalingsmiddel, som forbrugeren har brugt til den oprindelige transaktion.

Tilbagebetaling skal ske uden unødig forsinkelse og senest 14 dage efter, at du har modtaget besked om fortrydelsen.

 

Ved problemer i forbindelse med nethandel

Når forbrugere køber varer og ydelser på internettet eller via telefonen, skal forbrugerens bank tilbagebetale pengene til forbrugerens konto, hvis

  • virksomheden ikke har leveret den bestilte vare eller ydelser,
  • virksomheden har trukket et beløb, der er højere end det aftalte, eller
  • forbrugeren har udnyttet sin fortrydelsesret, før varen eller ydelsen er leveret.

Dette følger af betalingslovens § 112.

Banken skal kun tilbagebetale pengene, hvis forbrugeren har betalt for varen eller ydelsen med sit betalingskort. Banken hæfter også, hvis forbrugeren har betalt ved mobilbetaling, hvor betalingen er gennemført med et tilknyttet betalingskort som for eksempel MobilePay.

Hvis forbrugeren har betalt via bankoverførsel som for eksempel ved brug af et indbetalingskort eller Betalingsservice, hæfter banken ikke.

I visse tilfælde giver reglerne for det pågældende betalingskort forbrugere en bedre beskyttelse end efter betalingsloven, for eksempel ved køb af kopivarer.

Betalinger uden samtykke

Hvis en bestilling af varer eller ydelser på internettet pålægger forbrugeren en betalingsforpligtelse, skal det være oplyst klart og tydeligt på den webside, hvor bestillingen afgives.

Hvis forbrugeren ikke tydeligt, i fremhævet form og umiddelbart før forbrugeren afgiver sin bestilling, er blevet oplyst om blandt andet prisen, er forbrugeren ikke bundet af aftalen, jf. forbrugeraftalelovens § 12, stk. 3.

Hvis virksomheden har trukket penge uden en aftale herom med forbrugeren, kan forbrugeren kræve pengene tilbagebetalt af virksomheden.

Hvis virksomheden ikke svarer, kan forbrugeren gøre indsigelse mod de uautoriserede betalinger til sin bank.

Til forbrugeren

For at få tilbagebetalt pengene af din bank, skal du gøre indsigelse mod betalingerne til din bank.

De fleste banker har en indsigelsesblanket på sin hjemmeside, som du kan udfylde og sende til banken.

Du skal sende din indsigelse ”snarest muligt” til din bank, når du er blevet klar over de betalinger, du vil gøre indsigelse mod. Hvis du sender din indsigelse senest 14 dage efter, at du har opdaget betalingerne, vil du efter Forbrugerombudsmandens opfattelse altid have kontaktet din bank ”snarest muligt.”

Før du kan lave en indsigelse mod betalinger i forbindelse med nethandel, skal du kontakte eller have forsøgt at kontakte virksomheden om problemet, da der kan være tale om en fejl. Det er en god ide at kontakte virksomheden på skrift for eksempel via mail, så du kan bevise, at du har forsøgt at løse problemet med virksomheden.

Relaterede sager

Se alle