Gå til resume Gå til indhold

Kviklånsudbyder vedtager bøde på 300.000 kroner

Betaling
Nyhed

Forbrugerombudsmanden anmeldte VIVUS.DK til politiet for at give forkerte oplysninger på sin hjemmeside i perioden fra april til oktober 2014. Det koster nu firmaet bag VIVUS.DK, 4 Finance ApS, en bøde på 300.000 kroner. Den var blandt andet gal med oplysningen om debitorrenten, som var væsentligt højere end oplyst i markedsføringen af lånene. 

Gå til indhold

Det koster en bøde på 300.000 kroner, at VIVUS oplyste, at debitorrenten på et kviklån på 2.000 kroner var 19 procent. Debitorrenten var på 730,1 procent.

Dermed så lånemulighederne hos kviklånsudbyderen VIVUS.DK billigere ud end hos andre udbydere, hvor debitorrenten var korrekt beregnet.

Hvis man besøgte VIVUS.DK og klikkede på en fane, hvor der stod ”Allerede kunde”, kunne man i en låneberegner se, hvad det kostede at låne op til 6.000 kr. i en periode på op til 30 dage. Beregneren viste imidlertid en for lav debitorrente, fordi den blev beregnet ud fra en låneperiode på 30 dage og ikke 365 dage, sådan som loven kræver. Valgte man fx et lånebeløb på 2.000 kr., blev debitorrenten fejlagtigt oplyst til 19 procent, mens den skulle have været vist som 730,1 procent.

Debitorrenten skal oplyses i markedsføringen af lån til forbrugere, når markedsføringen nævner talstørrelserne for omkostningerne. Det står i markedsføringsloven. Det står i kreditaftaleloven, at debitorrenten er defineret som den årlige nominelle rente. Det skal gøre priserne på lån sammenlignelige. Da debitorrenten altid skal vises for et år, var det vildledende, at VIVUS kun regnede med 30 dage.

Ydelsen på lånet blev heller ikke oplyst klart og tydeligt i beregneren, fordi det ikke fremgik, at det samlede tilbagebetalingsbeløb var det samme beløb som ydelsen.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte kviklånsudbyderen for at have overtrådt kreditoplysningspligten og vildledningsforbuddet i markedsføringslovens § 14 a og § 3. Sagen er nu afsluttet med, at VIVUS har betalt en bøde på 300.000 kr.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Kviklånsudbyderne skal oplyse korrekt om prisen på lån, så forbrugerne kan sammenligne forskellige lån på markedet. Det er alvorligt, når debitorrenten bliver vist for lavt, for så tror man, at lånet er billigere, end det er. Derfor tog vi sagen op som led i vores tilsynsindsats på kreditområdet, og det har nu resulteret i en bøde på 300.000 kr. til VIVUS.DK.”

J. nr. 14/04492

For yderligere information, kontakt:

Forbrugerombudsmandens pressesekretariat på tlf. 41 71 50 98

Sidst opdateret:   3. februar 2017